ONLİNE FİDAN SATIŞI!

Samandağı'nda fidan üretiminde öncü firma.

Limon Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Limon fidanı ve özellikle yediveren limon günümüzde balkon ve teraslarda saksı içerisinde en fazla yetiştirilen bitkidir. Özellikle soğuğa dayanıklı olan türleri ve sürekli meyve vermesi limon fidanı büyütmenin başlıca sebeplerinden sayılabilmektedir. Kokusunun da yanı sıra, süs olarak bile tercih sebebi olan limonlar, fiyatı ile de ayrıca tercih edilmektedirler.
Aslında narenciye türleri soğuğu genel anlamda sevmedikleri için yediveren limon fidanlarını teras veya balkonda yetiştirenler için kritik uyarı olarak rüzgar alan açıkta bulundurmak yerine, daha korunaklı ve güneşin belirli süre de olsa bitkiye etki edebileceği alanlara koyulması, bitki ve verimi için önemli bir bilgidir. Limon fidanının vereceği meyve ve meyve büyüklüğü de bazı önemli unsurlar ile yönlendirilebilir. Örneğin, tüplü veya küçük bir üretim saksısında yetiştirilen fidanı kesin olarak daha büyük bir saksıya aktarmanız çok çok önemli olacaktır. Kök gelişimi ve fidanın büyümesi ve özellikle ilerleyen dönemlerde daha verimli olması için saksı boyutuna dikkat edilmesi önerilmektedir. Limon ağaçları bol ışığı severler, saksıdan sonraki en önemli aşama nerede soğuktan etkilenmeyecek ve ışığı bolca görebilecek olmalıdır.
 
Tabi bu öneriler sadece kış dönemi içindir. Saksılı ve taşınabilir durumda olan bitkilerin ılıman alanlarda veya yaz aylarında daha bahçeye yakın yerlere taşınması, daha yeşillik içerisinde olması, böcek ve arılara samimiyeti arttıracak ve polenler sayesinde bitkinin bol meyve vermesine ortam sağlayacak bir diğer unsurdur. Saksı konusunda bir öneri yapmamıza gerek duyan ziyaretçilerimiz için, minimum ölçüsü 16-17'lik diye geçen saksılarda büyütmeye başlamaktır. Eğer daha kalıcı bir işlem yapmak isterseniz 22'lik saksı ile 28'lik saksı arasında bir tercih yapmanız yediveren limon fidanı için önemli bir ayrıntı olacaktır.
 
Buraya dikkat! Limonlar suyu da sever, tıpkı bizim limon suyunu sevdiğimiz gibi ancak; bu yeni aldığınız saksının altı kesinlikle delik olmalıdır, delik yoksa delinmelidir. Çünkü sulandıktan sonra suyun tahliyesi ve dibinde sürekli olarak birikmiyor olması gereklidir. Aşırı su zarar verecektir. Fazla su topraktan süzülerek tahliye olmalıdır. Özellikle soğuk havalarda ayrıca dikkat etmek gerekli ve mümkün ise şeffaf bir koruma örtüsü ile de desteklenmelidir. Toprak değerlerini profesyonel ilgilenen insanlar çok daha iyi bilecektir ancak öneri 6,5 civarında olmasıdır. Amatör yetiştiriciler için ise fosforlu, azot içeren ve potasyumlu gübreye de doymuş toprak alınması diyerek özetlemiş olabiliriz.
 
Hatay Limon Fidanı Yetiştirme
Işık ve bol güneş sevdiğini yazdığımız için kesinlikle evde sobanızın veya kombi peteklerinin yakınlarına koymayı düşünmeyin. Bu bitkinin sürekli maruz kalacağı ısı ve sürekli kuruyan hava demektir ve muhtemelen limon fidanınızın kurumasına sebep olunacaktır. Bu ayrıntıyı da dip not olarak bilgilerinize sunmak isteriz.
 
Ayrıca, saksı değişimi yapılıyor ise, belirtilen toprak takviyesi ve hatta mümkünse, suyun kolay süzülebilmesi için en alt kısma çakıl taşlarından bir tabaka ile beslemek iyi olacaktır. Üzerine biraz toprak ve üzerine fidanın kendi toprağı ile kökü yerleştirilmelidir. 
 
Limon ağacınızın budanması da verim almak ve limon fidanı bakımının en önemli durumlarından biridir. Her türlü saksıda meyve verecektir ve limon fidanları yaprak dökmemektedir. Her zaman yeşil yaprakları bulunmaktadır. Ancak birçok bitkide olduğu gibi, gelişim gösteren fidan meyve verirken ve verdikten sonra büyüme yavaşlığına girecektir. Diğer fidanlar gibi havalar soğuyup gelişimi iyice yavaşlayıp uyku dönemleri geldiğinde budaması önerilmektedir. Bitki çok küçükse meyveleri sürekli toplanmalıdır ancak, kış dönemi budama öncesi tüm meyvelerin koparılması önerilir.
 
Bununla beraber tüm fidanlarda ortalama aynı olmak kaydı ile, gözlemlediğiniz hasta veya sorun yaşayan dalların tümünün temizlenmesi, bitkinin geleceği için önemlidir. Ortalama bir serçe parmak veya bir kalem çapına ulaşamamış olarak uykuya dalan bitkinin tüm dalları budanmalıdır. Dönemine bakılmaksızın gövdede görülen tüm filizleri temizlemeniz önerilmektedir. Budama yaparken alt kısımlar yerine üst kısımlar biraz daha çok budanmaktadır. Genel olarak bu yöntem kullanılır ve bitkinin üstü bolca ışık alabildiğinden dolayı alt taraf ışıksız kalmayacaktır. Bunların yanı sıra, imkanınız varsa eğer bir yerine birkaç limon fidanını yan yana yetiştirin. Meyve oranında yaşanan farklılığı ve sürekli yeni meyve durumunun arttığını göreceksinizdir.
 
 

DİĞER FİDAN ÜRETİMİ

Portakal Nasıl Yetiştirilir?

C vitamini bakımından zengin olan ve kış aylarının vazgeçilmezi portakalın dikimi dört mevsimde de yapılabilir. Özellikle Ekim ayında dikilen portakal fidesi, kış boyunca yağmur suyundan yararlandığı için daha verimli bir şekilde gelişmektedir. Bu sayede meyvelerini vermeden köklerini güçlendiren portakal ayrıca ılıman iklimi sever. Ancak soğuğa maruz kalmaması gerekir. Bu yüzden iklimi soğuk olan bölgelerde saksıda yetiştirilmesi daha uygundur. Üretimi yapılırken korunaklı alanlar tercih edilmelidir. Bunlara ek olarak aydınlık yerde yetiştirilmesi gereken portakalın dikileceği çukur yeteri kadar büyük olmalıdır. Geçirgen ve nitelikli topraklarda verimli olan portakalın düzenli sulanması gerektiği de unutulmamalıdır.

Greyfurt Yetiştiriciliği

Tüm turunçgiller gibi, altıntop ağacının da en önemli isteği sıcak bir iklim ortamında yetiştirilmesidir. Altıntop ağacı yetiştiriciliği yapılan yerde sıcaklıkların -2, -3 derecenin altına düşmemesi iyi olur.

Zeytin Fidanı Bakımı

Dikimden önce ve sonra olmak üzere ikiye ayrılır. Dikim öncesi bakım, fidanın fidanlıktan çıkışından dikime kadar olan zaman aralığındaki bakımdır. Dikim sonrası bakım fidanın dikiminden sonraki bakımdır.

Zeytin Fidanı Arazi Seçimi

Zeytin dikilmesi düşünülen tüm arazilerin toprak tahlili yapılır. Tarım İl Müdürlüklerindeki yada özel sektördeki uzman personellerle görüşülerek en uygun arazi seçilir. Bu bizim gübreleme ve ilaçlama maliyetimizi düşürür.
Sepette!